Начало / Любопитно / Велика събота – най-благословеният седми ден

Велика събота – най-благословеният седми ден

велика събота

Днес е Велика събота, прославяна от църквата като най-благословения седми ден. Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

 На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Христос. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в плащеница и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалече от Голгота.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението си, затова измолили от Пилат военна стража да пази гроба, а самия гроб запечатали.

 На Велика събота в полунощ водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа „Христос воскресе“ и богомолците трикратно му отговарят „Во истина воскресе“. Камбаните бият, а хорът на свещениците изпълнява тропара „Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си победи смъртта и на тия, които са в гробовете, живот подари“. Според предания след своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството-правото на човека на свободен избор – да бъде добър или лош. Обичайно е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.

Свещеникът, носещ Евангелието и Плащеницата, заедно с народа със запалени свещи обикалят около храма. Тази тържествена процесия свидетелства, че цялата вселена е очистена, избавена и възстановена от влизането на „живота на света“ в смъртта.

Според народните вярвания на Велика събота домакините, които не са успели на Велики четвъртък да боядисат яйцата, правят това сега. В съботния ден се месят козунаци, обреден хляб, кукли – обредни хлебчета с червено яйце в средата, които се подаряват на роднински деца, които идват на гости, носят се на кръстник и роднини

На този ден има обичай жените да посещават гробищата, за да раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите.

До обяд се разрешава домакинската работа, която по-нататък през деня се забранява напълно.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...