Акценти
Начало / Любопитно / Велика събота – най-благословеният седми ден

Велика събота – най-благословеният седми ден

Последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден, се нарича Велика събота. Църквата прославя Велика събота като „най-благословения седми ден“. Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

След като на Разпети петък Исус Христос бил разпнат като престъпник и разбойник на Голгота, на Велика събота Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста. Те го обвили в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина.

Първосвещениците и фарисеите били дочули, че приживе Христос предрекъл възкресението си. Те обаче не вярвали на предсказанието. За всеки случай обаче поискали от Пилат Понтийски стража, която да пази гроба на Спасителя.

На Велика събота завършва Страстната седмица. Това е най-дългата седмица в годината, която е наситена с много тъга и покъртителни изживявания и в която Христовите страдания са прелюдия към вечния живот.

Велика събота е ден за посещение на гробищата и отдаване на почит към починалите. Жените преливат и прекадяват. Раздават се хляб за душите на мъртвите и боядисани яйца.

На Велика събота е последният ден, в който могат да се боядисат яйца.

Тази вечер в църквите се отслужва тържествено богослужение. Свещенослужителите сменят тъмните си великопостни одежди с бели пасхални. Сменя се и завесата на Царските двери, покровите на престола, жертвеника, аналоите и т.н. Тези промени и преобличания символизират триумфа на Христос над греха, дявола и смъртта. В дванадесет часа се извършва полунощница, на която се пее канонът на Велика Събота. На края на полунощницата свещенослужителите мълчаливо пренасят Плащаницата от средата на храма в олтара през Царските врата, и я полагат на Светия престол, където остава до празника Възнесение Господне, в памет на четиридесетдневното пребиваване на Иисуса Христа на земята след Неговото възкресение от мъртвите.

На края на Литургията се благославя хляба и виното, а в много храмове се освещават козунаците, житото и яйцата.

Точно в полунощ свещеник повежда  хората извън храма, за да го обиколят  три пъти за здраве. Свещеникът обявява Възкресението на Исус Христос с думите „Христос Воскресе! „, а хората отвръщат с „Воистина Воскресе! „.

Свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи християни палят своите и ги отнасят в домовете си. С горящата свещ се обикалят всички стаи с молитва Господ да благославя дома и неговите обитатели.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...