Акценти
Начало / Общество / Вандалски посегателства върху детски площадки в града струват на Общината над 70 000 лв.

Вандалски посегателства върху детски площадки в града струват на Общината над 70 000 лв.

IMG_7015разрушена детска площадка

Над 70 000 лв. е похарчила за две години Община Плевен, за да възстановява умишлено разрушени съоръжения по спортните площадки в града, изградени с евросредства. Това съобщи днес Павлина Тодорова, началник отдел „Екология” в Община Плевен, показвайки пред журналисти поредния вандалски акт. Този път съсипаните съоръжения са на детската площадка до параклиса в жк „Дружба”.

IMG_7014разрушена детска площадка

Това е втора поредна среща, предизвикана от вандалските изпълнения по детските площадки, стопанисвани от Общината, припомни Тодорова.

Миналата година журналисти бяха на площадката на ул. „Карлово”, където детските съоръжения бяха срязани с ножовка. Тогава там беше поставена камера за видеонаблюдение, която е заснела около 10-годишно момиче, което троши люлките на площадката, съобщи еколожката.

Павлина Тодорова цитира справка, според която през 2013 г. Общината е дала над 10 000 лв. само за ремонт на недобросъвестно разрушени детски съоръжения. През 2014 г. сумата вече е 45 000 лв.. Само от  началото на тази година Общината вече е извършила принудителни ремонти за 15 000 лв.

Тези площадки – общо пет на брой в града, са изградени по договор с евросредства и Общината е задължена да ги поддържа в напълно изряден вид в продължение на пет години. Ако това не е така, Общината може да бъде глобена с 200 000 лв., обясни Тодорова.

Как Общината изпълнява задълженията си се проверява периодично. Последната проверка е била в средата на месец декември миналата година, при която са установени поредни нарушения, причинени от вандалско отношение.  До петък, миналата седмица,  са възстановени всички детски съоръжение и са издадени от фирма „Паркстрой”. Още в събота в Общината е подаден сигнал, че на площадаката в кв. „Дружба” вече има срязани катерушки и счупени люлки.

IMG_7018разрушена детска площадка

„Толкова е жалко, защото досега Община Плевен е дала над 70 000 лв. за ремонт, тъй като някой умишлено е разрушил детските съоръжения. За тези средства можехме да изградим още една детска площадка и да направим площадка за фитнес на открито”, коментира Тодорова, утчнявайки, че цената на нова детска площадка е около 55 000 лв., а фитнес на открито – около 7-8 000 лв.

За да бъдат опазени съоръженията, ще бъдат монтирани камери за видеонаблюдение и на петте детските площадки, увери Тодорова.

Тя апелира към всички за по-добросъвестно отношение към детските съоръжения и за гражданска отговорност, за да бъдат предотвратени подобни вандалски прояви.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

2 коментари

  1. Гражданка

    „Миналата година журналисти бяха на площадката на ул. „Карлово”, където детските съоръжения бяха срязани с ножовка. Тогава там беше поставена камера за видеонаблюдение, която е заснела около 10-годишно момиче, което троши люлките на площадката, съобщи еколожката.“
    Добре.В такъв случай Общината да изнамери законови механизми за глоба на родителите в солени размери при доказано участие на малолетни в рушенето на площадките. За пълнолетните си има параграф в НК – „Хулигански подбуди“ .

  2. уЖАС, ПОЛИЦИЯТА ЗАЩО НЕ БИЕ НАРЕД? ГЛОБИ ЗА РОДИТЕЛИТЕ, АКО ТРЯБВА И ЗАТВОР