Начало / Икономика / Валентина Вълчанова, управител на „Инжстрой“: С този разход за заплати фирмата е неконкурентноспособна на всеки търг

Валентина Вълчанова, управител на „Инжстрой“: С този разход за заплати фирмата е неконкурентноспособна на всеки търг

SAM_7600-Вълчанова-Инжстрой

Само за декември 2014 г. фонд работна заплата за 144 човека в общинското дружество „Инжстрой“ е бил 169 хил. лв. За да се поддържа този разход, фирмата би трябвало да извършва обем работа за 15 млн. лв. годишно, заяви управителят Валентина Вълчанова днес в Общински съвет – Плевен. Тя бе поканена да даде информация на общинските съветници във връзка с уведомление за съкращаване на 40 човека, което е депозирала в синдикатите, както се изисква според закона.

През 2011 г. обемът работа на фирмата е бил за 8 млн. лв. срещу 1 500 000 лв. за заплати. През 2014 г. положението много по-зле – извършена е работа за 5 млн. лв., заплатите са – 1 600 000 лева. Лошо е положението с техниката и с асфалтобазата. Като се прибави и огромният разход за заплати, „фирмата е неконкурентноспособна да играе на пазара на който и да е  търг и да го печели, защото цената се формира от тези три пера“, каза Вълчанова. Тя добави, че ако не предприеме мерки на съкращения, това означава, че във времето всички 150 човека от дружеството ще трябва да идат на улицата. Даде примери, че в „Инжстрой“ има 6 снабдители, 8 човека за ремонт на машини и въобще хора, „които са неуплътнени в трудовата си дейност“. Тя илюстрира, че при край на работното време в 17.30 ч., има хора, които в 15 часа са си вкъщи. „Инжстрой“ е на загуба и миналата, и по-миналата година.

Управителят подчерта, че уведомлението за съкращения е само процедура – то не означавало, че толкова хора ще бъдат съкратени. Потвърди, че ще представи бизнес-план за управление на дружеството, който ще се коментира в постоянните комисии и в Общинския съвет и тя ще се съобрази със становището на Съвета.

Едни от общинските съветници коментираха действията й като смели и правилни, други се възмущаваха, че Валентина Вълчанова е управител от по-малко месец и започва с масови съкращения, че нито Общинският съвет – принципал на дружеството, нито кметът са били уведомени за предприетата процедура. „Не съм информиран нито устно, нито писмено“, бяха кратките думи на кмета Димитър Стойков по този въпрос, а по време на изявлението на управителя той напусна залата.

Общинският съветник Георг Спартански предложи проект за решение – управителят да бъде задължен да спре всички процедури по съкращаване на персонал в дружеството до разглеждане и приемане на бизнес-плана му за 2015 г., но това не бе прието с 9 гласа „за“, 9 „против“ и 3 „въздържали се“.

Крайният срок за представяне на бизнес-плана е утре.

 

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...