Начало / Здравеопазване / Вазовци научиха как поп-фолк музиката може да увреди организма им

Вазовци научиха как поп-фолк музиката може да увреди организма им

Вазовци лекция

Последната лекция пред ученици в рамките на Великденската кампания на Клиниката по УНГ към УМБАЛ „ Д-р Георги Странски“- Плевен се проведе на 24 март пред възпитаниците на СОУ „Иван Вазов”. Презентацията с тема „Изборът е индивидуален“ беше представена от д-р Георги Николов,  гл. асистент в Клиниката.

Тъй като проблемът със загубата на слуха се забелязва все повече при младежите, лекарите обръщат специално внимание на превенцията му. Лекцията, представена пред подрастващите, включваше интересни факти, свързани с музиката и звука, който влияе силно на мозъка. Д-р Николов обясни пред учениците, че звуковата вълна може да променя нашето настроение рязко. В тази връзка лекторът обясни на подрастващите, че в поп-фолк музиката  има вграден инфразвук, който не се долавя от човешкото ухо, защото е с много малка честота на звука, но влияе върху органите. Докторът не пропусна и да сподели, че поп-фолкът има негативно влияние върху организма и също може да доведе до нервно разстройство.

Специално място в лекцията беше отделено и на факторите, от които зависи рискът от увреждане на слуха. Те са свързани до голяма степен с това колко е силна музиката, която се слуша, на какво разстояние са високоговорителите от нас, колко дълго и често сме изложени на силна музика и други. Д-р Николов не пропусна да сподели с учениците и съвети за безопасно слушане на музика, като ги посъветва да защитят своите уши, като намалят силата на звука, използват правилото 60:60, носят слушалки, дават почивка на ушите и при необходимост използват тапи за уши.

 

Прочетете също:

Обучение за подготовка от разстояние в електронна среда провеждат в ОУ „Васил Левски” в Плевен

В ОУ „Васил Левски” в Плевен започнаха подготовка на първокласниците и техните родители за придобиване ...

Един коментар

  1. Не знам дали наистина е вярно но гледайте с какви глупости се занимават докторите. Да заклеймяваш цял един стил музика.
    – Докторе а нещо за вулгарния рап ще с поделиш ли с учениците. Същия този рап възпява употребата на наркотици, загърбване на всякакви семейни ценности и мотивиране към неморално поведение.
    Разбирам, че д-р Георги Николов не харесва дадения стил музика но хайде да видим същия този доктор на празник и на събирания какво слуша, може би си пуска класика.
    Под чалга в България се има в предвид поп-фолк или музиката на народа. А в действителност ако се поинтересувате в САЩ под чалга третира рап-ът.
    Чалгата е вид музикално произведение с вулгарен текст. Сами си правете изводите