Акценти
Начало / Спорт / Бронз за Националния женски отбор на Балканското първенство по карате в Охрид

Бронз за Националния женски отбор на Балканското първенство по карате в Охрид

карате охридВ изключително оспорвано състезание националният женски отбор на Българска национална федерация КАРАТЕ спечели бронзовите отличия на кумите (спаринг) в  Балканското първенство  за мъже и жени, което се проведе на 18 и 19 октомври 2014 г. в Охрид, Македония. В състезанието участваха близо 300 каратисти от 10 балкански държави. Мъжкият национален отбор по карате се представи достойно, достигайки до битката за разпределение на бронзовите медали  с представителите на домакините.

Възпитаничката на Плевенската школа по бойни изкуства КБИ „Петромакс” Гергана Витанова – национален шампион на ката индивидуално – мери сили на първенството и се класира на 7-мо място в дисциплината си. Витанова загуби от представителка на сръбския национален отбор, която по-късно стана Балкански шампион, съобщиха от плевенския клуб.

„За първи път карате спортът ще бъде включен в семейството на олимпийските спортове. Ние трябва да съсредоточим вниманието си върху подготовката и да инвестираме повече време и усилия за нашето представяне на Европейските олимпийски игри в Баку 2015. Това е важно за репутацията и стратегическата позиция на Балканската федерация в Европа и в света.“ каза Алексей Петров, президент на Балканската карате федерация на официалната церемония за откриване на Балканския първенство за мъже и жени в Охрид, Македония.

„Карате е най-масовият спорт в света след футбола и трябва да заеме своето достойно място сред олимпийските спортове“ каза президентът на WKF Антонио Еспинос по време на представянето на новата философия на промотиране на карате като форма на образование и възпитание на младите и превенция срещу агресията и  насилието. Еспинас е заявил желание за участие в  Балканско първенство в София, което жест на признание и висока оценка за работата на БКФ и Българската национална федерация КАРАТЕ.

Балканско първенство за старша възраст, девойки, младежи, жени и мъже до 21 години ще се проведе от 12 до 14 декември в столичната зала „Арена Армеец“.

 

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...