Акценти
Начало / Общество / Близо 8 800 са досега молбите за помощи за отопление в Плевенско

Близо 8 800 са досега молбите за помощи за отопление в Плевенско

8 780 молби декларации за отпускане на помощи за отопление през идващата зима са подадени досега в Регионалната дирекция „Социално подпомагане” – Плевен, показва справката към 28 август 2015 г. От тях 5 390 са получили заповеди за одобрение, а за отказ – 722. Най-честата причина за издаване заповед за отказ за помощ е превишаване на диференцирания минимален доход за отопление, предвиден в наредбата, коментира Радка Георгиева, главен експерт „Социална закрила” в РД „Социално подпомагане” – Плевен.

В сравнение със същия период на миналата година има незначителен спад на подадените молби. Тогава общият брой на подадените молби е бил 8 959.

И тази година най-голям е броят на молбите за отпускане на средства за закупуване на твърдо гориво – 8 148, а 213  са молбите за доставка в натура на твърдо гориво. Помощ за отопление с ток са потърсили 305 семейства в областта, а 109 са подали молби за подпомагане при плащане на парното. Молбите за помощи за отопление с природен газ са само 5.

От подадените до този момент молби,  1 795 са от община Плевен, като отново най-голям е броят за отпускане на парична помощ за купуване на дърва за огрев – 1 457. За отопление с ток – 225, а с парно – 109. Молбите за помощи за отопление с  природен газ са 3. Другите две молби за помощи с отопление с газ са подадени от община Долни Дъбник.

До 31 октомври е последният срок, в който могат да се подават молби-декларация в дирекциите “Социално подпомагане” по постоянен адрес.

Целевата помощ за отопление се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември до 31 март. Тя е в размер на 361 лв. и се изплаща на два транша – за месеците ноември и декември не по-късно от края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта, с която е отпусната помощта; до 31 януари – за месеците януари, февруари и март.

Право на помощта имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните шест месеца преди месеца на подаване на молбата-декларация е по-нисък от диференцирания минимален доход за отопление и отговарят на следните условия:

Да няма сключен договор за предоставяне на собственост срещу издръжка и/или гледане (освен в случаите, когато поелите задължиния за издръжка и/или гледане са пенсионери, инвалиди, учащи се или безработни).

Да не са продавали недвижимо имущество през последните 5г.

Да не са пътували зад граница на собствени разноски през последните 12 месеца.

Спестяванията на член от семейството да не надхвърлят 500 лв. на член от семейството.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...