Начало / Любопитно / Благоустрояване на Деветашката пещера е темата на студентски архитектурен пленер-конкурс

Благоустрояване на Деветашката пещера е темата на студентски архитектурен пленер-конкурс

Деветашка пещера

Благоустрояване и развитие на Деветашката пещера като туристическа дестинация е темата на архитектурния пленер-конкурс за студенти, който организира Община Ловеч. Проявата се провежда за втори път, като в това издание ще се търси цялостна концепция за благоустрояването на Деветашката пещера, съобщават от Община Ловеч.

Пещерата е природна забележителност, попада в границите на две защитени зони от НАТУРА 2000. Паметник на културата е – недвижима културна ценност от национално значение. На територията ѝ се намират археологически находки от средния палеолит (70 хил. г. пр. Хр.), новокаменната, каменно-медната, бронзовата и желязната епоха, римския период и средновековието. Деветашката пещера е популярен туристически обект от национално и международно значение, любимо място за посещение и от много плевенчани. Тази година е включена в списъка на „100-те най-значими туристически обекта в България”. Обектът има значителен потенциал за развитие, за което е необходимо изграждането на допълнителна посетителска инфраструктура, разположена непосредствено до природната забележителност.

В пленера ще вземат участие 15 студенти по архитектура от три ВУЗ-а в страната. Работите им ще бъдат оценени от 5-членно жури, председателствано от арх. Петко Еврев. Той ще връчи лично предвидената първа награда, която е парична премия. Всеки участник в пленера ще получи сертификат за участие.

Миналата година студентите са работили по представянето на обемно градоустройствено решение за зоната от административния център на Ловеч до историческата част на града – АИР „Вароша“. Идеята на спечелилото предложение вече се реализира в рамките на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ловеч.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...