Акценти
Начало / Общество / Благотворителният маратон вече събра сумата за каузата на БАЛИЗ – Плевен

Благотворителният маратон вече събра сумата за каузата на БАЛИЗ – Плевен

Станислав Георгиев маратон

Плевенчанинът Станислав Георгиев, основният двигател на благотворителния ултрамаратон “1000 Balkan Charity Challenge” и групата  маратонци, които го подкрепят в това начинание,   в 16 часа бяха посрещнати в Плевен от ентусиазирани деца и родители от БАЛИЗ – Плевен.  Стан и неговите приятели бяха посрещнати с дъхави пити и с много топлота. Маратонците са изминали досега 750 км. На 1 ноември те са тръгнали от Букурещ, през моста при Видин са влезли в България. След Плевен те ще продължат със следващия етап от маратона и да популяризират мисията си – да провокират дарителството в полза на 4 каузи в България и 20 в Румъния. Една от българските каузи е събиране на средства за оборудване на Монтесори терапевтична стая в БАЛИЗ – Плевен.

благотворителен маратон

„Уморени, но щастливи сме, защото този маратон не е състезание, а метафора. От една страна той е призив за здравословен начин на живот с повече движение, от друга е отношение към хората, на които житейската ситуация не им позволява да правят това. Затова маратонът има една голяма кауза – да събира средства,с които да бъдат подпомогнати тези хора. До момента са събрани над 17 000 евро. Тези средства се дублират от основния спонсор на маратона – Уникредит банк, така сумата до момента може да се смята, че е 34 000 евро”, сподели Станислав Георгиев. Той обяви, че необходимата сума от 10 000 лв. за каузата на БАЛИЗ – Плевен вече е събрана.

благотворителен маратон

Дори са събрани повече от необходимите средства и те ще бъдат използвани за осигуряване на консултанти, които да обучат децата да работят със специалните уреди в Монтесори стаята, каза Станислав Георгиев.

Уредите ще бъдат доставени от Германия, а до края на годината стаята ще бъде оборудвана и открита, съобщи Георгиев, за когото единствения начин да живееш балансирано се съдържа в думите на Ганди: „Ако искаш да се намериш, трябва да се загубиш в услуга на другите”.

Маратонът на приятелството ще завърши на 11 ноември отново в Букурещ, като общо изминатите километри са 1 050. В различни етапи на маратона досега са се включили над 100 участници, като основната група е от петима човека, представители на България, Румъния, Холандия, Япония. Те днес пробягаха заедно с децата от БАЛИЗ – Плевен последните метри от днешния им маршрут.

Даренията за различните каузи се събират чрез специално създадена онлайн платформа: www.1000balkan.com. От тази година българските каузи на маратона могат да бъдат подкрепени по още един начин – чрез дарителски sms с текст DMS 1000 нa номер 17777 за всички мобилни оператори.

благотворителен маратон (2)

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...