Акценти
Начало / Култура / Благородството на Александър ІІ отново оживя в историческа възстановка /галерия/

Благородството на Александър ІІ отново оживя в историческа възстановка /галерия/

IMG_5544 Възстановка Връщане сабята на Осман паша

Днес в къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ” отново се чуха възгласите „Да жиее императорът”, „Бог да пази Александър ІІ”. Те бяха част от възстановката „Връщане сабята на Осман паша”, реализирана от Сдружение „ІV пехотен плевенски полк” с финансовата подкрепа на Община Плевен.

„Днешната  възстановка ни връща към онзи Десети декември 1877 г., в който  след пет месеца бойни действия и тежка блокада Плевен възкръсна от пепелищата на войната. Заедно с него възкръсват и мечтите на един народ за свобода и държавност”, каза в началото директорът на Военноисторически музеи – Плевен, доц. Милко Аспарухов. Той припомни думите на плевенските първенци, написани тогава в благодарствен адрес до Александър ІІ: „Освобождението на Плевен е зората на  освобождението на древна България” .  Както и думите на руския император, с които се обръща към пленения Осман паша: „Отдавам свойта дан на уважение към вашата доблестна храброст, ако и тя да беше насочена против моята армия”, след което нарежда на генерал –лейтенант Константин Шейн да върне  сабята на Осман паша.

IMG_5504Възстановка Връщане сабята на Осман паша

Този велик урок по великодушие беше пресъздаден днес отново пред десетките плевенчани, дошли в парка на къщата музей, за да видят историческата възстановка. Сред зрителите бяха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на Плевен проф. Димитър Стойков, областният управител Ралица Добрева, народни представители, общински съветници.

След приключване на представлението с още по-голяма стойност станаха думите на Милко Аспарухов, че „Плевенската епопея и нейните  30 000 жертви превърнаха града ни в свещена земя, в пантеон на безсмъртието. Душите на тези хиляди  загинали мъже ни гледат от небето”. Той призова плевенчани  в идващите светли християнски празници отново да си спомнят и запалят свещ за знайните и незнайните герои, останали завинаги в полята край Плевен.

IMG_5506Възстановка Връщане сабята на Осман паша

IMG_5509Възстановка Връщане сабята на Осман паша

IMG_5522 Възстановка Връщане сабята на Осман паша

IMG_5525 Възстановка Връщане сабята на Осман паша

IMG_5532 Възстановка Връщане сабята на Осман паша

IMG_5546 Възстановка Връщане сабята на Осман паша

IMG_5528 Възстановка Връщане сабята на Осман паша

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...