Начало / Здравеопазване / Безплатни профилактични прегледи на носа ще се проведат в Клиниката по УНГ в Плевен

Безплатни профилактични прегледи на носа ще се проведат в Клиниката по УНГ в Плевен

DSCN7331

Безплатни профилактични прегледи на пациенти с оплаквания, свързани с носа и околоносните  кухини, ще се проведат в Клиниката по УНГ болести при Университетската болница в Плевен, информира на пресконференция доц. д-р Александър Вълков, началник на Клиниката. Великденската благотворителна инициатива се организира съвместно с „Лайн клуб“ – Плевен и ще се проведе от 1 до 10 април от 9 до 12 часа всеки работен ден. Не е необходимо предварително записване.

Кампанията се провежда за четвърта поредна година под мотото „С уважение и благодарност към проф. д-р Тодор Маринов…” от неговите ученици и последователи. Тя е посветена и на 40-годишния юбилей на Медицинския университет в града.

Основният мотив за нея е профилактиката, подчерта д-р Георги Николов, главен асистент в Клиниката по УНГ болести. През миналата 2013 година около 100 пациенти са се прегледали по време на кампанията, която е с акцент върху проблеми с ларинкса. Сред тях са установени 6 случая на доброкачествени образувания и един с начален стадий на карцином. Извършени са 4 частични операции на тумори на гръкляна, тъй като проблемът е установен рано. Хирургичните интервенции са органосъхраняващи и пациентите са запазили нормалния ритъм на живота си, подчерта д-р Николов. За сравнение той изтъкна, че за предходните 5 години са извършени общо 3 такива операции. Броят на болните с карцином на гръкляна расте – за месеците януари и февруари в Клиниката са извършени толкова операции, колкото за цялата предходна година, подчерта доц. Вълков.

За миналата 2013 година през Клиниката по УНГ болести са преминали 1500 пациенти от цялата страна, като 1445 от тях са оперирани. Преди 5 години числото на лекувалите се е било два пъти по-малко, отбеляза доц. Вълков. Освен това пациентите късно се обръщат за помощ към специалистите. Туморните заболявания на носа и околоносните кухини имат много дълъг скрит период – от 6 месеца до 1 година пациентът изобщо може да установи,  че има сериозен проблем, изтъкна д-р Николов.

В пресконференцията участваха още ас. д-р Кремена Атанасова, д-р Тодорова, старшата медицинска сестра Катя Христова, Анастас Балабанов – президент на „Лайънс клуб” – Плевен, Лилян Батолски – първи вицепрезидент на „Лайънс клуб“ – Плевен.

 

 

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...