Акценти
Начало / Здравеопазване / Безплатни прегледи за ревматоиден артрит организират в Плевен

Безплатни прегледи за ревматоиден артрит организират в Плевен

ревматоиден артритПо повод Световния ден за борба с ревматоидния артрит – 12 октомври, в три последователни дни в Плевен ще бъдат организирани безплатни прегледи. На 6, 7 и 8 октомври, от 10 до 12 ч., специалистът по ревматология д-р Тихомир Горчев от ВМА-МБАЛ-Плевен, ще приема пациенти за безплатни прегледи.

Желаещите да се прегледат трябва да се запишат предварително на телефон 064/ 890 609.

Честотата  на ревматоидния артрит е доста ниска – 0,6 до 1,3 процента от възрастното население в България страда от заболяването или това са около 60 000 пациенти. Огромна част от тях не знаят и не предполагат, че страдат от това заболяване. Хората търпят болката, обикалят по различни специалисти преди да попаднат при ревматолог, за да им се постави правилната диагноза. Добре е, да се знае, че от ревматоиден артрит страдат предимно жени на възраст между 35 и 55 години. Страдат и мъже, но при тях заболяването е по-рядко. Най-честите оплаквания, които може да наведат на мисълта за ревматоиден артрит е сутрешната скованост в ръцете, изпускане на предмети, нарушения в почерка, фините движения и невъзможност да се държи вилица или лъжица. Също така е намален юмручния захват и изпитват трудност при свиване на ръцете в юмрук. Нощната болка е много характерна при това заболяване. Тя често буди пациентите от сън, а болката е силно изразена в ръцете. Макар и по-рядко се засягат и ходилата и пръстите на краката. Оплакванията са придружени и с отоци, зачервяване и болка. Създава се изключителен дискомфорт на пациентите. При дългогодишно нелекуван ревматоиден артрит прогнозата е доста песимистична, а пациентите стават инвалиди, понякога зависими от чужда помощ.

Хваното навреме, прогнозата за заболяването е доста оптимистична. Има много модерни и адекватни лекарства, които се покриват от Здравна каса и с тяхна помощ заболяването е под контрол и настъпва ремисия.

За да се постави диагноза –ревматоиден артрит, е нужно да се направи алгоритъм от определени изследвания, които включват рентгенови снимки, ехографско изследване на засегнатите стави, имунологични изследвания, които също са много информативни и показателни, и разбира се стандартни кръвни изследвания. На базата на всички тези изследвания може да се каже каква е диагнозата..

 

 

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...