Начало / Здравеопазване / Безплатни изследвания за диабет предизвикаха интереса на плевенчани, кампанията продължава и утре

Безплатни изследвания за диабет предизвикаха интереса на плевенчани, кампанията продължава и утре

Силен интерес предизвика у плевенчани възможността да си изследват безплатно кръвната захар, холестерола и кръвното налягане. Днес и утре Плевен е част от кампанията на „Национална асоциация на децата и младите хора с диабет“, които започнаха серия от безплатни изследвания през изминалата седмица.

Акциите стартираха на 8 октомври от Пловдив и продължиха в Стара Загора и Велико Търново. Днес и утре мобилната лаборатория от Австрия е пред  Централен мол – Плевен, където ще остане до 14 часа в сряда. Следващите градове от кампанията са Варна, където ще бъде на 15 октомври и Русе – на 17 октомври.

Даниела Попова

„До момента са минали около 3500 човека, без днешния ден в Плевен, тъй като нямаме конкретни данни все още. Но от това, което виждам от сутринта, не по-малко от 600, а може би и повече хора, са минали от тук”, това обясни Даниела Попова, част от организаторите. „Видяхме, че има голям интерес и се надяваме следващата година да успеем да останем за по-дълго и да посетим и по-малките населени места”, обясни още тя.

Не е рядкост стойностите на изследващите да надхвърлят границата на нормалното, а около 40% от хората са споделили, че въобще не помнят кога за последно са си мерили кръвната захар. Не са рядкост и случаите, в които изследваните са споделили, че от известно време имат дискомфорт като съхнене на устата, прекомерна жажда, сърбеж на кожата и т.н., но не са взели никакви мерки, за да разберат на какво се дължи това.

изследване диабет

„Непознаването на проблема също е нещо сериозно, тъй като хората дори нямат идея що за заболяване е диабета. Че е едно тежко и социално значимо заради голямата бройка болни заболяване, което без никакви първоначални признаци, след време е с много тежки следствия. Затова идеята беше освен да премерим и да ориентираме кой в какво състояние е, съответно да насочим веднага към специалистите, където да се направят обстойни изследвания. Друга цел е да ги упътим как в домашни условия да се правят такива изследва, които да им покажат, ако има проблем и да потърсят помощ”, посочи Попова.

В ранното утро в кампанията са се включили основно възрастните хора, но следобед и по-младите са започнали да спират пред мобилната лаборатория. Даниела Попова обяснява този факт със забързаното ежедневие на работоспособните, които сякаш не обръщат достатъчно внимание на здравето си в забързаното ежедневие.

изследване диабет

„Не е никак малък и проблемът с диабета при децата, тъй като има над 3000 болни в страната. Болестта се проявява и в най-ранна детска възраст без каквито и да е било основания за това. Ако не се контролира под някаква форма – да се обучават в училищата учителите, медицинските сестри, да имат наблюдение какво се случва с децата, е много вероятно броят и случаите да нарастват”, обобщи Попова

Инициативата за превенция се провежда по повод Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември. Статистиката сочи, че в България има над 500 000 души със захарен диабет, като повече от 150 000 дори не подозират за болестта.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...