Акценти
Начало / Спорт / Балканският благотворителен ултрамаратон посрещаме на 7 ноември в Плевен

Балканският благотворителен ултрамаратон посрещаме на 7 ноември в Плевен

благотворителен маратонНа 1 ноември в Букурещ беше даден стартът на третото издание на благотворителния ултрамаратон „1000 Balkan Charity Challenge“.

Плевен отново е сред градовете, включени в маршрута на ултра маратона. Ще го посрещнем на 7 ноември пред хотел „Ростов на Дон”.

Маратонът е уникална за региона на Балканите благотворителна инициатива. За 11 дни участниците ще изминат 1051 км. на територията на Румъния и България. Събитието няма състезателен характер. Участниците ще трябва да се справят с предизвикателството дневно да изминават по 160 км средно за колоездачната част и 59 км за бягането за време около 8 часа и половина.. Денивелацията е 3 500 метра.

Основната цел на „1000 Balkan Charity Challenge“ е да се съберат средства в подкрепа на благотворителни каузи. Фирми и граждани могат да подкрепят с онлайн дарения 4 каузи в България и 20 в Румъния. Те са внимателно подбрани от организаторите и включват критични социални сфери като грижа за деца и възрастни с увреждания, самотни възрастни хора, образование, развитие на таланти, подкрепа на бедни хора. Сред каузите в България е събиране на средства за оборудване на Монтесори терапевтична стая в  БАЛИЗ – Плевен.

Първият ултрамаратон през 2012-та привлече подкрепа в размер на 24000 eвро, а вторият през 2013-та – 42 000 евро. Даренията за различните каузи се събират чрез специално създадена онлайн платформа: www.1000balkan.com.

От тази година българските каузи на маратона могат да бъдат подкрепени по още един начин – чрез дарителски sms с текст DMS 1000 нa номер 17777 за всички мобилни оператори.

Освен дарителската инициатива, балканският маратон има за цел да насърчава спорта, да свърже хора от двете съседни държави, с позитивна идея и отвъд границите, и да развие съзнание за отговорност към околната среда. Затова в края на всеки ден маратонците ще засаждат критично застрашени видове, като гинко билоба и мета секвоя.

Финалът на маратона  е на 11 ноември 2014 (вторник) около 17:30 в Букурещ,

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...