Акценти
Начало / Избори / Избори 2015 / Антон Георгиев: Ще разчитам на сериозния експертен потенциал на гражданските организации

Антон Георгиев: Ще разчитам на сериозния експертен потенциал на гражданските организации

Кандидатът за кмет на Плевен от „Коалиция за промяна – БСП и ПК“Тракия“ Антон Георгиев разговаря с представители на различни граждански и неправителствени организации. Гост на срещата бе депутатът в Европейския парламент Георги Пирински.

Участниците благодариха за поканата да бъде чуто и тяхното мнение по проблемите на общината. Те откроиха като положителен момент сравнително толерантната предизборната кампания, но изразиха несъгласие с безобразното лепене на плакати. Представителите на НПО изразиха очакването си за по-голямо доверие от страна на местната власт, което бе гарантирано от страна на кандидата за кмет Антон Георгиев. Той декларира, че ще разчита на сериозния експертен потенциал на гражданските организации. Участниците в срещата изразиха виждането си за промяна в настоящия обществен съвет, който според тях трябва да бъде намален до 16 човека, като половината са представители на НПО, останалите да са общински съветници и представители на администрацията. Изразено бе и мнение, че служителите не би трябвало да членуват в този обществен съвет. Като основен проблем в работата си участниците в срещата посочиха липсата на средства за реализацията на проектите им и поискаха да се помисли за отделянето на специален фонд за тази цел. В оживения разговор се откроиха още няколко сериозни предложения – да се създаде експертна група за разработване на проекти и програми, която да разработва експертни предложения и така да съдейства за намаляване на щатните служители, и да се изгради помощен орган към общинския съвет за мониторинг на изпълнението на общинските стратегии и планове, както и на европейските програми.

DSC_0460Антон Георгиев-среща-НПО

Георги Пирински приветства ентусиазма и гражданската позиция на представителите на неправителствените организации и подчерта, че само това е начина да се постигне промяна. Той предложи да съдейства за експертна помощ за намирането на възможности за решение на проблемите. Пирински сподели, че въпросите за финансирането на програми и проекти продължава да е обект на оживена дискусия в Европейския парламент. Той подчерта, че това са актуални теми и затова трябва всички заедно да сме партньори и на европейско, и на национално, и на местно ниво.

Участниците в срещата се обединиха около тезата, че Плевен разполага с изключително опитни експерти и специалисти, чиито познания ще са от полза за  развитието на общината.

купуването и продаването

Прочетете също:

Рекорден брой подадени сигнали за нарушения на изборите в Плевен

Рекорден брой сигнали са били подадени за нарушения по време на местните избори в област ...