Начало / Култура / Антония Караиванова, главен уредник в ХГ „Илия Бешков”: В Бюджет 2016 културата отново е оставена на дъното

Антония Караиванова, главен уредник в ХГ „Илия Бешков”: В Бюджет 2016 културата отново е оставена на дъното

Протестът ни е форма на общуване с българското правителство, заяви Антония Караиванова, дългогодишен главен уредник в ХГ „Илия Бешков”. Тя сподели, че галеристите и музейните работници винаги са наричани културни, емоционални, възпитани хора с образование, които са се посветили на една прекрасна работа – опазване на движимото и недвижимото културно наследство на България и на грижата за популяризирането му. „Години наред се опитваме да правим точно това, но с цената на много усилия, въпреки липсата на средства. Всяка година ни обещават, че следващата ще имаме по-добър бюджет. И уви, всеки следващ бюджет, включително и този за 2016 г., не е това, на което се надявахме. Бюджетът е изключително орязан и културата отново е оставена последна, на дъното. И се очаква, че ние винаги ще бъдем мълчаливи, гладни и лошо платени”, заяви Караиванова.

Тя изрази огорчението си от хейтърски коментари в интернет пространството, отнасящи се до числото на музейните специалисти, излезли днес на протест. „Това е нелепо, защото нашите редици непрекъснато оредяват и тенденцията е към непрестанно съкращаване на състава. Броят на специалистите се свива за сметка на поддържащия персонал, а заплатите ни се изравняват. От нас се очактват чудеса от храброст, които няма как да се случат при положение, че сме в дъното на статистиката!”, допълни Антония Караиванова.

На въпрос дали ще има продължение днешният им протест, тя каза, че ще положат всички усилия да не се стигне до ефективни действия и до затваряне на музеи и галерии. Но допълни, че не е изключено и това да се случи.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...