Акценти
Начало / Здравеопазване / Андрей Слабаков и Ернестина Шинова връчиха наградите за хуманизъм на трима плевенски лекари

Андрей Слабаков и Ернестина Шинова връчиха наградите за хуманизъм на трима плевенски лекари

Слабаков наградени медици Плевен

На скромна, но много сърдечна и вълнуваща церемония в Университетската болница в Плевен днес бяха връчени грамоти за хуманизъм на трима плевенски лекари – д-р Наташа Манева – директор на УМБАЛ – Плевен, и лекарите от Клиника по анестезиология – д-р Иво Стефанов и д-р Георги Димитров. Наградите се присъждат от Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Отличието се присъжда за първи път в историята на международния форум и има за цел да отдаде заслужено признание на лекари, показали хуманно отношение към пациентите.

Грамотите на отличените плевенски лекари връчи режисьорът Андрей Слабаков, който е член на журито на фестивала. Заедно с него беше и очарователната му съпруга – актрисата Ернестина Шинова.

IMG_4611

Щастлив съм, че бях част от журито на това издание на фестивала и заедно с проф. Боян Биолчев и проф. Темелков, вземайки предвид мнението на лекари и оценката на пациенти определихме тазгодишните носители на наградата за хуманизъм, каза Андрей Слабаков.

Почти божествена е вашата професия, с треперещ от вълнение глас добави Ернестина Шинова, допълвайки, че след пет години и тяхната дъщеря също ще се посвети на тази професия. „Лекарската професия е сред тези, които са призвание. Няма по-хуманна, по-благородна и по-близо до човека професия. Когато си най-сам и когато си  най-уплашен, гледаме в очите на лекаря”, каза още актрисата и използва възможността да благодари на лекарите от името на всички техни пациенти.

От името на наградените благодарност изказа д-р Наташа Манева. Гордея се с вас, колеги, първо ссе обърна тя към д-р Стефанов и д-р Димитров. След което добави, че е чест и голямо удоволствие получаването на  наградата за хуманизъм. „Приемам я като награда за  изпълнена мисия. Медицината е  съзнание, любов и внимание. Тя е нещо повече от професия и кариера, тя е призвание и хуманитарна мисия. Моята мисия през всичките тези години, с дългите безсънни нощи, неравната борба с болестта и  онова специално чувство при всеки спасен човешки живот и невероятното  удовлетворение за изкуството да лекуваш”, каза директорът на УМБАЛ – Плевен.

Андрей Слабаков Ернестина Шинова

За първи път Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда през 1965 година във Варна. Форумът е подкрепен от Световната здравна организация към ООН и от ЮНЕСКО. След повече от 20 години прекъсване, по инициатива на Българския Червен кръст и Варненския медицински университет Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми е възобновен.

Възстановеното 15-то издание се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. Фестивалът, проведен за последен път през 1991 г., се е ползвал с изключителен авторитет и интерес и е оценен с категория „А“, каквито са фестивалите в Кан и Венеция, поясни на церемонията днес режисьорът Андрей Слабаков.

 

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...