Начало / Култура / „Кьорава кобила” гони злите сили от домовете в Ясен
Кьорава кобила_Ясен

„Кьорава кобила” гони злите сили от домовете в Ясен

За поредна година читалище  „Просвета 1923”  в Ясен организира провеждането на обичая „Кьорава кобила”. Той е част от северняшките кукерски игри, провеждани на Ивановден. В Ясен продължават да го отбелязват по стар стил на 21 януари, като празненствата продължават три дни от събота до понеделник. Целта е „кьоравата кобила” да влезе във всеки дом. Поверието разказва, че в която къща играе „Кьоравата кобила”, цялата година ще бъде пълна със здраве и плодородие.

Ролята на стара, куца „кобила” обичайно се изпълнява от двама мъже. Придружават я просяк и баба, булка и младоженец, поп и арапин, стражари. Цялата процесия се води от „калесник” – единственият немаскиран герой. Всички роли се изпълняват  от мъже. А неизменна част от обичая е духовата музика и каруцата с конче.

Тази година в обичая участват 14 мъже и момчета от 10 до 55 годишни. Костюмите и маските са запазени в читалището от 70-те години на ХХ век, разказа секретарят на читалището Юлия Пенева. Традицията е подновена от 2004 г. и вече цялото село чака кобилата да влезе в неговия двор на Ивановден.

Традицията повелява да се дават дарове на „булката” и „младоженеца”, стопаните целуват ръка на попа и той благославя къщата и семейството.

Цялата организация на обичая, който се превръща в общоселски празник, е на местното читалище начело с председателя Стефан Стефанов и секретаря Юлия Пенева.

За Антоанета Костова

Прочетете също:

филм Възвишение

Заснеха част от новия български филм „Възвишение“ край Плевен

Зимните снимки за новия български филм – „Възвишение“, са били направени край Плевен. Продукцията е ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>