Начало / Образование / Училища от пет области се представят в Дни на професиите в Плевен

Училища от пет области се представят в Дни на професиите в Плевен

Дни на професиите

Близо 60 училища се представят в откритите днес в Плевен Дни на професиите. Форумът е в рамките на проекта „Ученически практики”  на Министерството на образованието  и науката, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Свои щандове в галерия „Илия Бешков” са подредили професионални гимназии от пет региона – Габрово, Русе, Търговище, Велико Търново и Плевен. „Всички професионални гимназии, които са включени в реализирането на проекта „Ученически практик”, със свои щандове и презентации показват професионалното си образование и обучение, и се надявам обществеността на Плевен и областта да може да  се запознае отблизо с това, което изучават и се подготвят учениците”, каза при откриването на форума Албена Тотева, началник на Регионалния инспекторат по образованието, който е регионален координатор по проекта..

Дни на професиите

Проектът „Ученически практики” е започнал през 2012 г. и Плевнски регион участва с най-много професионални гимназии в него – общо 24, с над 800  ученици и над 200 наставници, научихме от  Цветанка Тончева, старши експерт по професионално образование в РИО – Плевен. Тя подчерта, че в него са обхванати 2/3 от списъка на професии, изучавани в професионалните училища в областта. За голямата активност и добро представяне в първия етап на проекта Плевнска област е наградена с правото да участва в националаната конференция, приключила преди дни в София.

Дни на професиите

Тончева отбеляза важността на проекта, който позволява да се осъществят плътни контакти с бизнеса и с работодателските организации, които  доскоро са гледали  с известно недоверие на учениците от професионалните гимназии, заради предубеждението, че им липсва достатъчно практически опит. „В първия етап на проекта работодателите се убедиха, че това не е така и много от учениците вече получиха покана да започнат постоянна работа след приключване на образованието си”, сподели Тончева.

Образователният форум днес беше открит от областния управител Илиян Йончев.

Дни на професиите

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...