Начало / Образование / Ученици от Езиковата респектираха конкурентите си на международно състезание в Хага

Ученици от Езиковата респектираха конкурентите си на международно състезание в Хага

ekip

Осем ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици респектираха конкурентите си на международно състезание в Хага, Холандия, информира за infopleven преподавателката им по гражданско образование и ръководителка на екипа Лариса Василева. Интелигентните младежи представиха на много високо ниво България в уникалното състезание, което се проведе на английски език от 19 до 25 януари. Плевенчаните стигат почти до края и изправят срещу двамата финалисти, като се представят изключително достойно.

Състезанието преминава под формата на съдебен процес, който се развива в няколко поредни дни в Международния криминален съд в Хага. Всеки ден някой от отборите е елиминиран по регламент. Състезателите са от 12 страни от цял свят. Плевенските ученици се доказаха сред отбори от Буенос Айрес (Аржентина), Геанчжоу (Китай), Тбилиси (Грузия), Мюнхен (Германия), Хага (Холандия), Гдиня (Полша), Варшава (Полша), Къмпулунг Мусчел (Румъния), Москва (Русия), Санкт Петербург (Русия), Претория (Южна Африка), Ню Йорк сити (САЩ) и Каракас (Венецуела).

Ekip1

Темата на международното състезание е “Кървавите диаманти” в контекста на нарушаването на основните човешки права при техния добив и експлоатация. Плевенските ученици Йоана Чолакова, Георги Еленков, Мартина Григорова, Александра Петкова и Веселин Гонков от 12-ти клас и Емили Минева, Александър и Петър Дончеви от 11 клас. Два отбора – на прокурори и адвокати, премериха силите си с младежите от другите държави в уменията да водят съдебен спор на английски език. За да се подготвят за престижното състезание, учениците се срещаха с плевенски съдии, посещаваха реални съдебни процеси и изследваха факти по темата в дълбочина.

В последния ден на състезанието в Хага плевенчаните се „сражават” с финалистите от Венецуела и Южна Африка. И трите отбора са много добри, но в крайна сметка побеждава Венецуела. „Впечатлена съм от екипната работа на нашия отбор. Учениците получиха суперлативи от организаторите и съдиите за прекрасното им ниво на английски език, както и за отличната им самостоятелна подготовка за толкова сериозно състезание. Те получиха моята помощ, но не са ползвали помощта на юристи, които да им пишат речите”, сподели Лариса Василева.

А ето и как видяха събитието участници в отбора:

Петър Дончев:

„Състезанието в Хага беше най-прекрасното приключение в живота ми!“

Йоана Чолакова:

„С едно изречение не може да се опише такова невероятно преживяване!”

Георги Еленков:

„Гражданското образование и извънкласните дейности ми позволиха да пътувам къде ли не, да срещна различни хора от цял свят… Но малко от всичко това може да се сравни с престоя ми в Хага! Ще кажа само, че участието ни от името на България в този симулиран съдебен процес ме накара да почувствам, че с усилия, желание и отдаденост може да се покори всеки връх. А какъв по-голям връх от Международния съд в Хага!”

Веселин Гонков:

„Едно невероятно и изключително преживяване! Позитивните хора, с които се срещнахме, неповторимата атмосфера на града, уникалното състезание, от което бяхме част, както и, разбира се, съотборниците, направиха така, че цялото пътуване и престой да бъдат изпълнени с толкова много положителни емоции и моменти!”

Александра Петкова:

„Съдебният спор, както и всеки един ден от цялото приключение в Хага, са невероятни моменти, за които ще се сещам винаги с усмивка. Самото състезание и уникалните хора, с които имах възможност да бъда в един екип, успяха да изпълнят изминалата седмица с незабравими спомени и много натрупани знания.”

Снимки: Личен архив

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...

Един коментар

  1. Пешо скалъта

    Nachiii..toz George Elenkoff nikva spirka nemaaaaaa..mnogoo ma kefi toz! Strashen si brat!! Dai si gsm si govorim hodim zaedno na fitnesss. Mnogo moshten si bratooooo!!!!Pruskashh!!!