Начало / Общество / Три язовира в общината критични след снеготопенето

Три язовира в общината критични след снеготопенето

От деветте потенциално опасни язовири на територията на община Плевен три са в критично състояние, след започналото обилно снеготопене през последните дни, съобщи кметът доц. Димитър Стойков. Според него най-притеснителна е ситуацията около язовир Николаево 5. Проверка преди дни установява, че язовирът е празен. Заради неизправна стена, която не е ремонтирана докрай след инцидента през 2005 г. когато язовирът преля и заплаши да залее близките села, е разпоредено да се отвори докрай изпускателя на язовира, за да не се позволи пълненето му. „Оказва се обаче, че някой е затворил изпускателя и за малко повече от 24 часа язовирът се е напълнил”, съобщи кметът. Изпускателят вече е отворен и нивото на язовира бързо спада. Разпоредено е непрекъснато наблюдение на язовир Николаево – 5, за да се избегнат инциденти. Язовирът няма концесионер. Кметът не изключва злоумишлени действия в случая.

Друг критичен язовир е Бохот, който е започнал да прелива, но язовирната стена е много здрава и ще издържи и по-високи води, успокоиха от общинската администрация. Дни преди очакваното обилно топене на снега преливникът на язовира беше почистен, както и 700-метрова зона под него, за да не се допусне затлачване и образуване на висока вълна при преливане, тъй като изпускателят му е повреден. Почистени са и двата моста – старият и новият, при разклона на село Ласкар, за да се подобри проходимостта под тях при по-силни води.

Контролира се и положението при язовир Беглеж, за който е подаден сигнал, че е започнал да се пълни. Седмица по-рано проверка установи, че язовирът е в изправност, с отворен изпускател и празен. При снеготопенето обаче изпускателят се е затлачил и язовирът вече е с наполовина пълен обем. „Уведомили сме Гражданска защита и имаме готовност с помпи да започнем изпразването на язовира, ако не успеем да почистим изпускателя отвън” , обясни кметът доц. Стойков.

След случая с язовир Николаево – 5, кметът е издал заповед за нова, спешна инспекция на всички 28 язовира на територията на общината.

От Общината апелират към гражданите да сигнализират при забелязани проблеми с язовирите.

За Антоанета Костова

Прочетете също:

Агенция по заетостта

Стартира нов прием на заявки от работодатели по схема „Младежка заетост“

Стартира нов прием по набиране на заявки от работодатели за разкриване на свободни работни места ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>