Акценти
Начало / Любопитно / Талантливата актриса Цветана Манева е родена на този ден

Талантливата актриса Цветана Манева е родена на този ден

bb

Талантливата българска актриса Цветана Манева е родена на 30 януари 1944 г. в Пловдив. Тя е дъщеря на блестящия пловдивски актьор Георги Манев. Още като ученичка Манева дебютира на сцената в спектакъла „Когато розите танцуват”. Първият й опит да влезе във ВИТИЗ е неуспешен, тъй като изпитната комисия не харесала произношението й на звука „р”. След година работа с майстора на художественото слово Борис Михайлов изпитът е взет и Цветана става студентка на проф. Моис Бениеш.

През 1966 г. завършва актьорско майсторство и бързо се превръща в емблема на родното кино и театър.
Филмовите й роли са повече от театралните, твърдят специалисти. Върховите й роли са на Медея, Нора на Ибсен, Гитъл от „Двама на люлката”, Жулиета, Албена на Йовков и др. Играе във филми като „Автостоп”, „Басейнът”, „Последната дума”, „Служебно положение ординарец”. Обичани са ролите й във филмите „Нощем по покривите”, „Ян Бибиян”, „Търси се съпруг за мама”, „Не се сърди, човече”, „Опасен чар”, „Пътят към София”, „Войната на таралежите”, „Милост за живите”, „Дами канят”, „Сватбите на Йоан Асен” и много други.

Преди 10 ноември 1989 г. е народен представител, зам.-председател на Съюза на актьорите в България и член на УС на Съюза на филмовите дейци.

Цветана Манева е носител на престижни национални и международни награди, сред които орден „Стара планина” за цялостен принос, награда на Съюза на артистите „Икар” за цялостен принос, награда „Златна ракла”  за най-добра женска роля, награда за цялостно творчество от фестивала „Златната роза” и много други.
На 30 март 2003 г. удостоена със званието Почетен професор на Нов български университет за цялостна творческа и преподавателска дейност в програмите на департамент Театър и за принос към развитието на съвременните обучителни методи в НБУ. Името й буди възхищение сред поколения актьори и се свързва освен с огромния й талант, и с изявения интелект и ярката й обществена позиция.

Цветана Манева е свързана в живота с известния актьор и общественик Явор Милушев. Те са неразделни от 1973 г.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...