Начало / Култура / Регионалният музей в Плевен вече има своя първи тематичен каталог

Регионалният музей в Плевен вече има своя първи тематичен каталог

каталог

Римска бронзова пластика” е първият тематичен каталог, който издава Регионалният исторически музей в Плевен. Негови автори са археолозите Петър Бънов и Владимир Найденов, които тази вечер в една от залите на музея представиха изданието.

Каталогът включва 87 артефакта, от които 19 статуетки. Сред тях преобладават статуетки на Венера. Показани са още съдове, част от богатата колекция на музея от фибули, много апликации и детайли от колесници. Включени са и две статуетки на Херакъл, открити на крепостта „Сторгозия”, обясни при представянето Петър Бънов.

Каталогът е направен по най-съвременните изисквания за подобен род издания. Към всеки артефакт е дадена анотация на два езика – български и английски език.  Въведението включва  двете статии за двата емблематични обекта в нашия край – крепостта „Сторгозия” и античното селище Улпия Ескус край Гиген, откъдето са по-голямата част от материалите, намерили място в каталога.

Екипът от музея, работил върху изданието включва още Марио Милев, чието е художественото  оформление,  снимките са  на фотографа Стефан Андреев, а преводът – на Елена Атанасова.

Каквото  можахме  – направихме, по-добро да направят тези, които могат – с тази латинска сентенция завърши представянето на каталога Петър Бънов.

Каталогът е посветен на 110-та годишнина от създаването на музейното дело в Плевен. Той е реализиран с финансовата подкрепа на Община Плевен и Министерството на културата.

каталог

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...