Акценти
Начало / Икономика / Първият електронен МОЛ между България и Румъния стартира през октомври

Първият електронен МОЛ между България и Румъния стартира през октомври

Първият трансграничен електронен портал за търговия между България и Румъния ще започне работа през месец октомври, съобщи на пресконференция днес в Плевен Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес.
Трансграничният МОЛ се създава по европейски проект за  развитие на  трансграничния регион Олт-Плевен и се финансира от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния –България 2007-2013 г.    В електронния портал могат да се регистрират безплатно фирми от регионите по поречието на Дунав, което ще им позволи да представят продуктите си, да установят  контакти за нови пазари като в ЕС, така и в Русия, и други страни, поясни Негулова.

В момента в румънския град Корабия се създава стокова борса,  която ще отвори в началото на октомври. Право на безплатно участие за три дни ще получат българските фирми, които се регистрират за участие в борсата.

Целта на проекта, по който се създава електронната трансгранична борса, е да подпомогне малкия и средния бизнес в общините от двете страни на река Дунав. От българска страна вече са обхванати 70 фирми, толкова са и румънските фирми, каза Негулова. Тя поясни, че във фокуса са фирми, които развиват екопроизводство или екотуризъм.

За Антоанета Костова

Прочетете също:

IMG_0294янчо андонов

Демографският срив основен проблем за икономическото развитие в област Плевен

За първи път демографският проблем беше поставен на челно място сред основните пречки пред икономическото ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>