Акценти
Начало / Спорт / Плевен за първи път беше домакин на детска гребна регата
детска гребна регата

Плевен за първи път беше домакин на детска гребна регата

Близо 100 деца от почти всички плевенски училища, както и деца от Дома за деца лишени от родителски грижи в Тотлебен и Ловеч, и състезатели от гребен клуб „Буря” – Плевен и Гребен клуб – Никопол се включиха днес  в националната детска гребна регата, организирана от  Българската федерация по гребане, под егидата на олимпийската ни шампионка в този спорт Румяна Нейкова и със спомоществователството на голяма българска банка.

Нашият град за първи път е домакин на спортната инициатива, която се провежда за четвърта година в различни градове на страната.

Състезанието се проведе на площад „Възраждане”  на гребни ергометри, които симулират гребане във воден канал и отчитат както време и разстояние, така и темпо.

„Повечето от децата за първи път сядат на такъв уред, но показват добри резултати и много спортен дух”, коментира Юри Георгиев, главен експерт на Министерството на физическото развитие и спорта.  Юри Георгиев е световен шампион за юноши по гребане от Световното първенство в Москва през 1999 г. и е първият световен шампион на Спортното училище в Плевен, което го правеше наистина специален гост на днешното състезание.  При откриването на регатата той подчерта, че основната цел на състезанието е да провокира интереса на децата към спорта и да ги подтикне към активни спортни занимания.

„Плевен има традиции в този спорт и хубавото е, че от тази учебна година в Спортното  училище има утвърден прием по специалността гребане”, каза пред журналисти Юри Георгиев. Отпуснати са само три бройки, но надеждата на Георгиев е ,че те ще са база за привличане на повече деца. Основние за оптимизъм е и доброто развитие на гребен клуб „Буря”, който получава подкрепата както на Община Плевен, така и на Министерството на физическото развитие и спорта. А със съдействието на областния управител на Ловеч предстои да бъде решен проблема със гребната база на язовир „Сопот”, за  да продължи да се ползваза летни лагери на  спортистите.

Победителите в днешното състезание получиха медали и фланелки, а за всички участници имаше специални значки.

За Антоанета Костова

Прочетете също:

005спартак

Бойко Цветков: На всяка цена трябва да бием Лудогорец II

Плевенският Спартак завършва първия дял от първенството на Втора професионална футболна лига с домакинство на ...