Акценти
Начало / Общество / Плевенчани сведоха глави пред подвига на Ботев и загиналите за свободата ни

Плевенчани сведоха глави пред подвига на Ботев и загиналите за свободата ни

Много граждани, ученици и деца дойдоха днес пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард в Плевен, за да почетат паметта на революционера и загиналите за нашето освобождение и независимост.  Ритуалът започна с панихида, отслужена от свещеници от плевенските храмове. Поздрав към присъстващите поднесе хор „Звъника” с букет от патриотични песни. С емоционалните си стихове, посветени на Ботев, се включи и директорът на Драматичния театър – Илко Иларионов.

IMG_0683Ден на ботев-кмет

Слово по повод днешния 2 юни – ден за признателност към героите на българската свобода, произнесе кметът на Плевен проф. Димитър Стойков. „Най-святото за една нация е нейната памет за достойните синове на Отечеството, които с живота си отстояха честта на България. Паметта за онези светли личности, чийто идеи ппреминаха границите на времето и днес са нашето основание за национално самочувствие и национална идентичност”, каза в словото си проф. Стойков и допълни, че от моралните норми, които Ботев е изповядвал, трябва да се ръководим и днес, а именно „твърдата убеденост в общата сила на човешкия род да твори добро, надеждата, че живият дух на разума ще победи несъвършенствата в обществото”. „Христо Ботев е нашият учител по родолюбие и служба на народа. С този урок израснахме ние, този урок сме длъжни да предадем на децата си и да преосмисляме всеки ден, за да превърнем подвига на Ботев в мерило за стойността на делата ни”, каза още кметът.

IMG_0680Ден на ботев-официални лица

Официалните лица, между които областният управител на Плевен Ралица Добрева, плевенски депутати, представители на различни  организации поднесоха венци и цветя пред паметника на Ботев. След което сведоха глави в едноминутно мълчание, докато звучаха сирените.

IMG_0693ден на ботев-цветя

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...