Акценти
Начало / Култура / Печенката, Ани Цолова и талантливи малки цигулари поставят финала на „Фортисимо в клас”

Печенката, Ани Цолова и талантливи малки цигулари поставят финала на „Фортисимо в клас”

10004025_10152264752113810_953797988_n
Атрактивен и забавен обещава да е заключителният концерт в Плевен на програмата „Фортисимо в клас”. Той ще се състои на 23 април от 11 часа в Драматично-куклен театър „Иван Радоев”. По традиция водеща ще е телевизионното лице от нашия край Ани Цолова. Солисти ще са Адриана Николова – Печенката, и двама млади цигулари – Мартин и Александър Зайранови, лауреати на Третия международен конкурс за цигулари ЕВРОАЗИЯ 2013 г. – Токио, Япония. Възпитаниците на НУИ „Добри Христов” – Варна, са съответно на 12 и 14 години. Те са ученици в класа по цигулка на Евгения Паскова и „младши студенти” в класа по цигулка на проф. д-р Марио Хосен в Нов български университет в София.
Диригент на Плевенската филхармония ще е Максим Ешкенази. Проектът „Фортисимо в клас” на фондация „Америка за България“ влезе в три плевенски училища. Любопитното представяне на класическата музика и класическите инструменти в часовете по музика се състоя за трета поредна година. Ръководител на проекта е Хари Ешкенази, който избра за свой партньор в града ни Плевенската филхармония.
Учениците от четвъртите класове на СОУ“Иван Вазов“ и НУ“Хр. Ботев“ и от петите класове на прогимназия „Цветан Спасов“ се потопиха във вълшебния свят на класическото изкуство. Целта на проекта е да запознае по интересен начин децата с музикалните инструменти, които участват в симфоничния оркестър. За 9 учебни часа лектори от Филхармонията представиха и показаха общо 9 инструмента от всяка група – струнни лъкови, дървени духови, медни духови и ударни.
По традиция проектът приключва с впечатляващ концерт на Плевенската филхармония и солисти в зала, на който всички деца, участвали в обучението, ще бъдат гости.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...