Начало / Образование / Обезличава ли ги ученическата униформа дебатираха ученици

Обезличава ли ги ученическата униформа дебатираха ученици

Отрицаващият отбор
Отборът победител – Асена и Зорница от 8.а клас и Венета от 8.б клас

 

Учениците от 8.а,  8.б и 8.в клас  на Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен проведоха дебат на тема: „Обезличава ли ни ученическата  униформа?”.  Разделени на два отбора, учениците защитаваха тезата си „за” и „против” ученическата униформа. Утвърждаващият отбор, съставен от Йоана и Латина от 8 б клас и Бисер от 8.в клас, заключи, че ученическата униформа ги обезичава, и без своите дрехи, младите хора  няма да бъдат  себе си. Учуническата униформа е стереотип, възникнал по времето на комунизма, заявиха от този отбор.  В прдкрепа на тезата си тримата добавиха и факта, че униформите са лукс, който не всяко семейство би могло да си позволи  и че с униформата не можем да изпъкнем сред другите.

В другия отбор тезата „за” ученическите униформи защитаваха Асена и Зорница от 8.а клас и Венета от 8.б клас. Те изказаха доста красноречиво довдите си, които бяха, ученическата униформа е признак на елитност, чрез нея ще се предодврати парадирането с маркови дрехи в учебното заведение, защото учениците трябва да се индетифицират в по-голяма степен  със своето училище и в по-малка-с пришите върху дрехите им известни марки.Според тях изпъкването сред останалите става не благодарение на дрехите,а на интелекта, който имаш.

„По дрехите посрещат, по ума изпращат”, припомниха позната българска поговорка от този отбор, допълвайки, че тя важи в пълна сила и в конкретния случай.

Спорът се разви бурно. Всеки от отборите защитаваше своята теза с цел победа.

В крайна сметка спечели  отрицаващият отбор, който си извоюва печелившото място заслужено. Те успяха да убедят по-голямата част от публиката и журито, чиито членове бяха Жоржета Каменополска-ръководител на отбора, Грета Димова-помощник-директор  и Бистра Бунева-педагогически съветник, че въвеждането на ученическа униформа ще  приобщи младите хора към ЕС и ще ги накара да се чувстваме горди, че сме част от едно от най-елитните училища в град Плевен.

Латина-от другия отбор, чиито аргументи бяха също доста убедителни, спечели специална награда. А  плакатът на провелия се дебат бе дело на Далия от 8.б.

Утвърждаващ
Отборът на Йоана и Латина от 8 б клас и Бисер от 8.в клас останаха втори

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...