Начало / Икономика / Министър Лиляна Павлова: Ще отпуснем още пари за Плевен и региона
министър Павлова

Министър Лиляна Павлова: Ще отпуснем още пари за Плевен и региона

За строеж на пътища, ремонт на болници, училища и детски градини, за купуване на апаратура и изготвяне на проекти за градска среда и интегрирания план – всичко тези дейности възлизат на обща сума от 200 млн. лева. И това не е всичко – на Плевен ще се осигури възможност да има предварителна готовност за отварянето на следващия програмен прозорец, когато ще кандидатства веднага с вече готови проекти, изготвени сега. Такава е накратко равносметката, която министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова направи пред журналисти при посещението си в Плевен. Тя увери и че изграждането на така важната за цяла Северна България автомагистрала Хемус ще е приоритет в периода 2014 – 2020 год. По тези и други въпроси попитахме за подробности министър Павлова.

– Казахте, че 200 млн. лв. са инвестирани до момента в региона. За какво са точно тези средства?

– Проектите, които се реализират в региона, са много важни, като започнем от пътищата. Имаме 6 големи проекта по ОП “Регионално развитие” в региона за втори и трети клас пътища, както и пътища от републиканската мрежа. Това са много важни проекти, защото осигуряват свързаността между регионите. Като километри не са много – около 140 км, но са важни. Останалите инвестиции, които предоставя МРРБ на областта и най-вече на община Плевен, са инвестиции, свързани с градската среда и градския транспорт – това са инвестиции  в училища и детски градини, които бяха обновени с мерки за енергийна ефективност. Финансираме Медицински университет за ремонт и оборудване на сградата, както и сградата на болницата, за която за ремонт и закупуване на оборудване сумата е общо 6.5 млн. лв. За тази болница е изключително важно да бъде закупен линеен ускорител, както и допълнителна апаратура, това е проект който чака от много години, а цялата инвестиция е около 5 млн. лв. Мога да потвърдя, че ние като министерство сме готови да ги осигурим – допълнително извън тези 6.5 млн. лв. Ще разчитам и на това болницата да ремонтира помещенията и съответно бункера, в който да бъдат монтирани, а ние ще осигурим финансирането за закупуването на допълнителна техника.

Също така даваме възможност на община Плевен да кандидатства в рамките на следващия програмен период. До месец януари, когато е срокът за проектите за развитие на градска среда, парите са резервирани именно за Плевен, за да получи нови 5 млн. лв. за развитие на градската среда, и то в посока зелена градска среда. Това ще даде възможност на града да бъде още веднъж обновен, да направим още паркове, детски площадки, улици, подлези, надлези, на тротоарите да има по-добра достъпност – всичко това, което вярвам, че е много важно за града.

– Какво се случва след това?

– В дългосрочен план, като цяло, 2013 година започваме вече сериозните преговори за бъджета за следващата оперативна програма. Плевен е един от най-големите градове в България, към които имахме и ще имаме по-големи инвестиции и по-висок бюджет. Нашата цел е още повече да променим подхода в това отношетние и Плевен, както и всички останали големи градове, да бъдат наши конкретни бенефициенти с предефинирани проекти.

– Как постигате това?

– В момента сме предоставили 1 млн. лв., с които Плевен да изработи своя интегриран план за градско развитие и възстановяване. Надявам се колегите да понапреднат, тъй като все още дефинират зони за въздействие и проекти. Ние сме предоставили възможност всички проекти, които са важни за региона и за отключване потенциала на региона, да получат и финансова помощ още през следващата година. Поканили сме общината – отново като наш конкретен бенефициент, за да им предоставим колкото средства са им необходими за техническата подготовка на тези проекти. Целта е през 2014 год. – в новия програмен период, Плевен да има и идентифицирани проекти, определени, предефинирани и готови. Всъщност, няма да има  нужда да се конкурира с когото и да било, ще има свой резервиран бюджет и ще започне реализацията на проектите. И смятам, че по този начин много по-лесно ще се развие региона и ще създадем предпостваки за развитието на инфраструктура, което да доведе и бизнеса тук. Но за да сме уверени именно в това, промененото ни изискване е да говорим само за интегрирани проекти.

– Какво означава интегриран проект?

– До момента ситуацията е следната – ние даваме, да кажем, средства за ремонт на пътя или на улиците и когато пътят минава през населено място или улиците на града, ние асфалтираме, но отдолу водопроводът, канализацията, техническата инфраструктура остават неремонтирани. В новия програмен период искаме да инвестираме в интегрирани проекти, когато одобрим един проект – дали ще е за ремонт на републикански път или улици и градска среда, автоматично в този проект ще трябва да включваме възможността да се оправи всичко, за да избегнем проблемите и да приложим научените уроци от този програмен период. Смятам, че това ще е много важно.

– Според Вас, кога могат да се очакват промените в тези два наши изостанали региона – Северозападен и Централен Северен?

Новите регламенти ни дават много добра възможност, а тя е т.нар. целенасочени териториални инвестиции. Ние правихме анализ като цяло на развитието на страната и във всеки един регион са определени силните и слабите страни, това в което трябва да насочим своите усилия. Така че и чрез интегрираните планове имаме възможност на тези региони да дадем малко повече финансов ресурс спрямо останалите, които са по-добре развити, за да стимулираме развитието и да можем да балансираме.

В момента се получава така, че в Южна България потенцилът за развитие е малко по-добър, защото има много сериозно развита пътна инфраструктура, магистралите Струма, Тракия и Марица, които в момента се изграждат. Затова освен чрез целенасочените инвестиции към общините и регионите чрез такива проекти, оттук нататък ние като проекти, които искаме да финансираме от гледна точка на националната пътна инфраструктура – това ще е приоритетно магистрала Хемус. Ние сме заявили, че ще довършим магистрала Струма, но основен приоритет през следващия програмен период за нас ще е да докажем, че магистрала Хемус е важна като цяло в контекста на свързаността в Европа. Особено участъка от София до Велико Търново и оттам към Русе – този участък е много важен, защото е основен европейски коридор, което е потвърдено и одобрено от ЕК. Там задължително ще настояваме в максимална степен да получим всички необходими средства, които са за участъка до Велико Търново – може би около половин милиард евро. Разбира се, трябва да довършим магистралата и в нейното продължение от Велико Търново към Шумен – това не е основен евро коридор, а допълващ. Въпреки това, ние искаме проектът в целостта му да бъде одобрен, макар и съфинансиран вече не с кохезионен фонд, а с Европейски фонд за регионално развитие. За нас е важно да получим тази инвестиция.

Задължително трябва и да се доразвие пътната инфраструктура в Северна България, това ще даде предпостваки за бизнеса в региона. Тези са нашите цели – чрез целенасочени инвестиции да подкрепим региона и наистина да балансираме развитието. Това ще се случи в периода 2014 – 2020 год.

За Даниела Дочева

Прочетете също:

Улицата на цветята

Решено е преместването на Улицата на цветята

Без особени дебати съветниците приеха днес предложението на кмета Георг Спартански за преместване на павилионите ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>