Начало / Здравеопазване / Медицинският университет подписа договор за сътрудничество с БАН
МУ-БАН-договор

Медицинският университет подписа договор за сътрудничество с БАН

Днес ректорът на  Медицински университет – Плевен – проф. Славчо Томов и предсетаделят на Българската академия на науките – акад. Стефан Воденичаров подписаха договор за сътрудничество. Основната цел на контракта е да обедини и синхронизира действията и усилията на научноизследователските институти и висшите училища в страната чрез консолидиране на академичната общност и издигане на авторитета на научно-преподавателския състав.

Част от конкретните цели, заложени в рамковия договор за сътрудничество между БАН и Медицинския университет са: подготовка на квалифицирани специалисти и провеждане на научноизследователска дейност в областта на медико-биологичните и медицинските науки; участие със съвместни проекти в национални и европейски програми; създаване на общи образователни програми и провеждане на преподаване на съвременно ниво от висококвалифицирани лектори; съвместно обучение на докторанти и създаване на условия за разработване на дисертационни трудове чрез обединяване на материално-техническите възможности и научно-преподавателския потенциал.

Специфична цел на договора между двете институции е създаването на съвместен Център „Сензорика, роботика и биомедицина” за разработване на иновативни технологии в областта на роботиката с приложимост в клиничната медицина и биомедицината.

На подписване на договора за сътрудничество присъстваха също акад. Дамян Дамянов, зам.-председател на БАН и проф. Димитър Димитров, съветник на Председателя на академията и заместник-ректорите на университета  – проф. Мария Александрова, доц. д-р Здравка Радионова и доц. д-р Еемил Балтов, както и проф. д-р Григор Горчев, ръководител на Телекомуникационен ендоскопски център и проф. д-р Мария Средкова, ръководител на Центъра за научноизследователска дейност към висшето училище.

За Антоанета Костова

Прочетете също:

DSC06955дфсг Интелект

Ученици от ДФСГ „Интелект” участваха в изнесено обучение в София

За част от учениците на ДФСГ „Интелект“ зимната ваканция започна различно. На 31 януари и ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>