Начало / Здравеопазване / Медицинският университет подписа договор за сътрудничество с БАН
МУ-БАН-договор

Медицинският университет подписа договор за сътрудничество с БАН

Днес ректорът на  Медицински университет – Плевен – проф. Славчо Томов и предсетаделят на Българската академия на науките – акад. Стефан Воденичаров подписаха договор за сътрудничество. Основната цел на контракта е да обедини и синхронизира действията и усилията на научноизследователските институти и висшите училища в страната чрез консолидиране на академичната общност и издигане на авторитета на научно-преподавателския състав.

Част от конкретните цели, заложени в рамковия договор за сътрудничество между БАН и Медицинския университет са: подготовка на квалифицирани специалисти и провеждане на научноизследователска дейност в областта на медико-биологичните и медицинските науки; участие със съвместни проекти в национални и европейски програми; създаване на общи образователни програми и провеждане на преподаване на съвременно ниво от висококвалифицирани лектори; съвместно обучение на докторанти и създаване на условия за разработване на дисертационни трудове чрез обединяване на материално-техническите възможности и научно-преподавателския потенциал.

Специфична цел на договора между двете институции е създаването на съвместен Център „Сензорика, роботика и биомедицина” за разработване на иновативни технологии в областта на роботиката с приложимост в клиничната медицина и биомедицината.

На подписване на договора за сътрудничество присъстваха също акад. Дамян Дамянов, зам.-председател на БАН и проф. Димитър Димитров, съветник на Председателя на академията и заместник-ректорите на университета  – проф. Мария Александрова, доц. д-р Здравка Радионова и доц. д-р Еемил Балтов, както и проф. д-р Григор Горчев, ръководител на Телекомуникационен ендоскопски център и проф. д-р Мария Средкова, ръководител на Центъра за научноизследователска дейност към висшето училище.

Comments

comments

За Антоанета Костова

Прочетете също:

тест

376 зрелостници от областта ще се явят на матура на есенната сесия

376 зрелостници от област Плевен са подали заявления за допускане до държавните зрелостни изпити през ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>