Начало / Общество / Изгоненият от бал Иван от Чомаковци посети този на президента

Изгоненият от бал Иван от Чомаковци посети този на президента

Иван Чомаковци
След всички премеждия, тази година Иван Георгиев от село Чомаковци все пак присъства на ежегодния абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение, който се организира под патронажа на президента на България Росен Плевнелиев. За това съобщиха днес представителите на Сдружение „Младежки Европейски Инициативи“ – Плевен в пресклуба на БТА, които се ангажираха със случая на момчето.
По време на срещата Йордан Христов, председател на Сдружение „Младежки Европейски Инициативи“ – Плевен, обясни, че са били сезирани отговорните институции, както и президентът Росен Плевенелиев. Така на 27 май Иван е имал възможността да се включи в бала на президента и да изживее своя звезден миг. Според изискванията за включване в мероприятието, Йордан Христов е придружил Иван на бала. Съдействие, за да се сбъдне тази мечта на момчето, е оказал и депутатът Васил Антонов, който пък му е дал възможност да посети Народното събрание. Иван е разгледал различни зали в Парламента и е посетил откриването на изложба.

По отношение на случилото се миналата година с Иван, Йордан Христов подчерта, че това е една негативна оценка за цялото общество, ако един такъв проблем се подминава и не се предприемат мерки за неговото решаване. Именно затова Сдружението се е ангажирало да помогне, тъй като според тях това не е помощ само за потърпевшия, а за цялото общество.

Иван Чомаковци
От своя страна майката на Иван – Цветомира Георгиева, заяви, че не е искала да се изтъква или да търси съжаление, но е необходимо да се покаже на обществото, че такива деца с увреждания са равни на всички останали и не трябва да се делят. Те трябва да се приемат като всички останали, а не да се смятат за хора втора ръка, категорична бе майката. Тя допълни, че има още едно дете със специални потребности и не би искала след три години, когато то трябва да завърши, отново да премине през всичко това.
Нелепата случка с Иван стана миналата година в Професионалната гимназия по хранителни технологии „Юрий Гагарин“ в Червен бряг, а дискриминацията засегна още трима младежи от помощната паралелка за деца със специални образователни потребности. Всичко се случило уж по най-демократичен начин – с гласуване на зрелостниците от випуска по този „неудобен проблем“. И с мълчаливото съгласие на техните учители и възпитатели. В тази връзка Цветомира Георгиева подчерта, че за дете с такива специални потребности, училищата получават субсидии в двоен размер, но когато дошло време за бала и средствата били вече усвоени, се оказало, че нейното дете, както и другите от паралелката, са излишни там.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...