Акценти
Начало / Политика / За разширяване на обхвата на неизбежната отбрана ще настояват новите депутати от ВМРО

За разширяване на обхвата на неизбежната отбрана ще настояват новите депутати от ВМРО

КаракачановНезабавни законодателни промени трябва да бъдат приети от новия парламент, които да разширяват обхвата на неизбежната отбрана и хората да могат да използват законно притежаваното си оръжие, ако крадци нахлуят в дворовете им. За това ще настоява плевенският  народният представител Красимир Каракачанов. Тези спешни мерки са необходими, защото е недопустимо да има такива случай като на една жена от Въбел, която е обирана вече 11 пъти и с болка казва, че вече я е страх да живее,  каза на пресконференция днес Каракачанов, след среща с жителите на селата Въбел и Новачене  в община Никопол.

По думите на Каракачанов досега държавата не е имала адекватна политика по отношение на престъпния контингент. Според него дори е имало политически чадър над немалка част от този контингент.

Освен с промяната в законодателството, решение на проблема с битовата престъпност в малките населени места Каракачанов вижда в поставянето  на камери в селата. Това съвсем няма да е толкова скъпо – между 50-60 000 лева за селищата в една община, изчислява воеводата и допълни, че дори ще е по-малко от бюджета, който някои вътрешни министри са използвали за подслушване.

Сред мерките за справяне с проблема Каракачанов посочи още необходимостта от пренасочване на полицаи към проблемните селища.  В момента в Никопол има голямо текучество на полицаи и поради тази причина има недокомплектоване на личния състав, посочи той.

По тези проблеми Красимир Каракачанов днес е разговарял с кметовете на населените места и повече от час с изпълняващият длъжността директор на ОД на МВР – Плевен Валентин Петков за набелязване на мерки за решаване на проблема.

Каракачанов заяви, че ще разговаря и с министъра на вътрешните работи за превенция и незабавно профилактиране на криминалния контингент. „Ако го привикват по-често в полицията, местният крадец едва ли ще е толкова смел в набезите си. А ако знае, че може да бъде посрещнат с оръжие, което стопанинът на имота притежава законно, ще се позамисли дали да нахлуе в двора на хората и да краде“, коментира Красимир Каракачанов.

За решаване на проблема с битовата престъпност е важно по места да бъдат създадени доброволните отряди, защото сега един квартален отговаря за девет села, посочи още лидерът на ВМРО.

На пресконференцията бяха изнесени последнни данни, според които от регистрираните във Въбел 31 престъпления 5 са прекратени с прокурорско разпореждане, 8 са разкрити, а останалите са в процес на разследване. В Асеново от 15 регистрирани престъпления 8 са прекратени с прокурорско разпореждане. А само нощта в неделя срещу понеделник в Новачене са обрани 7 къщи.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...