Акценти
Начало / Култура / За ден Плевен беше център на знанието, културата, творчеството и иновациите

За ден Плевен беше център на знанието, културата, творчеството и иновациите

Фестивал на ученето през целия живот се проведе вчера в Плевен и това превърна града ни за ден в център на знанието, културата, творчеството и иновациите. В рамките на инициативата бяха организирани разнообразни прояви, за малки и големи работеха различни ателиета, езикови школи, уъркшопи.

Иниативата е част от изпълнението на проекта на Министерството на образованието, младежта и науката NELLII – Network for Effective Lifelong Learning Initiatives and Information. Целта му е да бъде изградена мрежа от съвети за учене през целия живот в 28 града в цялата страна. Кулминацията на инициативата са фестивалите, които се провеждат последователно в няколко града на страната – освен в Плевен, още в Благоевград, Кърджали, Стара Загора, Шумен и Габрово. Нашият град е център на проявите за Северозападния регион – Ловеч, Монтана, Враца, Видин и Плевен, обясни при откриването на фестивала началникът на Регионалния инспекторат Албена Тотева. Тя подчерта, че най-важната цел както на образованието, така и на фестивала е да поощри стремежа на младите хора да придобият онези знания и компетенции, които ще им бъдат необходими в справянето с всички ситуации, които бъдещето поставя пред тях.

Фестивалът в Плевен започна с работен семинар „Учене през целия живот”, в който участие взеха представители на правителствени и неправителствени институции, които представиха смвоите практики в областта на ученето през целия живот.

От 13 часа на няколко места в Плевен започнаха работа над 25 ателиета и работилници. Във Военния клуб бяха ателиетата по танци, изобразително изкуство и музика, по йога.

В двора на Регионалния исторически музеи ученици от Професионалната гимназия по лозарство и винарство запознаваха желаещите с майсторството при засаждането и отглеждането на различни растения, като учениците засадиха  рози и хризантеми в двора на музея, за които ще се грижат. От гимназията по туръзим показваха майсторство в изработката на ефектни украси за маса от материали, които всеки един от нас може да си намери. А как да си направим красиви вази, кутии за съхранение на полезни неща и дори картини от стари пластмасови бутилки, кутии за обувки и стари парчета плат показваха момичета от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване. В работилницата „От нищо нещо”  под вещото ръководство на преподаватели от ОДЗ „Незабравка”  желаещите  можеха да изработят красиви пеперуди, пръстени за салфетки и да получат още десетки идеи за оползотворяване на някои отпадаци от бита.

В музея работеше още етнографска работилница, а за любопитните да научат повече за историята на Плевен ученици от гимназията по туризъм влязоха в ролята на екскурзоводи.

Градската градина беше сцена за изява на младите таланти от спортната гимназия, които показваха масторство в акробатиката, карате, различни лекоатлетически дисциплини. Край тях бяха разположени масите на младите химици от Гимназията по електронни и химични технологии. В съседство ученици и учители от същата гимназия въвеждаха в интересния свят на информационните и комуникационните технологии.

В залите на Центъра за работа с деца също беше пълно с желаещи да научат нещо ново.

В ателие „Майсторани” децата и техните родители можеха да рисуват, да изпекат в специална пещ изработени от тях глинени предмети, а за най-търпеливите и най-сръчните бяха заниманията с грънчарското колело. Младежкият парламент пък организира уъркшоп по гражданство.

В читалище „Съгласие” отвори врати ателие за класически танци. „Да влезем в обувките на детето” беше мотото на центъра, който представи образователния модел по програма  „Стъпка по стъпка”. Интерес предизвика уъркшопа „Опитай да говориш езика на другите”, който въвеждаше в азбуката на толерантността. В ателието за чуждоезиково обучение се включиха и младежи от Саксония, които в момента се обучават в Българо-германския център за професионално обучение.

А ученици от ДФСГ „Интелект” бяха отворили ателие, в което даваха ценни финансови съвети.

Във фестивала се включиха и от Областния информационен център с урок за Европа.

Фестивалният ден завърши с обща проява в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие” под мотото „Сцената учи”.

Всички добри практики, представени по време на фестивала, ще бъдат публикувани в онлайн сборник, а натрупаните предложения, идеи и опит ще бъдат приложени в политиките в областта на ученето през целия живот.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. къде се намира българо-германския център в град плевен