Начало / Култура / За ден Плевен беше център на знанието, културата, творчеството и иновациите

За ден Плевен беше център на знанието, културата, творчеството и иновациите

Фестивал на ученето през целия живот се проведе вчера в Плевен и това превърна града ни за ден в център на знанието, културата, творчеството и иновациите. В рамките на инициативата бяха организирани разнообразни прояви, за малки и големи работеха различни ателиета, езикови школи, уъркшопи.

Иниативата е част от изпълнението на проекта на Министерството на образованието, младежта и науката NELLII – Network for Effective Lifelong Learning Initiatives and Information. Целта му е да бъде изградена мрежа от съвети за учене през целия живот в 28 града в цялата страна. Кулминацията на инициативата са фестивалите, които се провеждат последователно в няколко града на страната – освен в Плевен, още в Благоевград, Кърджали, Стара Загора, Шумен и Габрово. Нашият град е център на проявите за Северозападния регион – Ловеч, Монтана, Враца, Видин и Плевен, обясни при откриването на фестивала началникът на Регионалния инспекторат Албена Тотева. Тя подчерта, че най-важната цел както на образованието, така и на фестивала е да поощри стремежа на младите хора да придобият онези знания и компетенции, които ще им бъдат необходими в справянето с всички ситуации, които бъдещето поставя пред тях.

Фестивалът в Плевен започна с работен семинар „Учене през целия живот”, в който участие взеха представители на правителствени и неправителствени институции, които представиха смвоите практики в областта на ученето през целия живот.

От 13 часа на няколко места в Плевен започнаха работа над 25 ателиета и работилници. Във Военния клуб бяха ателиетата по танци, изобразително изкуство и музика, по йога.

В двора на Регионалния исторически музеи ученици от Професионалната гимназия по лозарство и винарство запознаваха желаещите с майсторството при засаждането и отглеждането на различни растения, като учениците засадиха  рози и хризантеми в двора на музея, за които ще се грижат. От гимназията по туръзим показваха майсторство в изработката на ефектни украси за маса от материали, които всеки един от нас може да си намери. А как да си направим красиви вази, кутии за съхранение на полезни неща и дори картини от стари пластмасови бутилки, кутии за обувки и стари парчета плат показваха момичета от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване. В работилницата „От нищо нещо”  под вещото ръководство на преподаватели от ОДЗ „Незабравка”  желаещите  можеха да изработят красиви пеперуди, пръстени за салфетки и да получат още десетки идеи за оползотворяване на някои отпадаци от бита.

В музея работеше още етнографска работилница, а за любопитните да научат повече за историята на Плевен ученици от гимназията по туризъм влязоха в ролята на екскурзоводи.

Градската градина беше сцена за изява на младите таланти от спортната гимназия, които показваха масторство в акробатиката, карате, различни лекоатлетически дисциплини. Край тях бяха разположени масите на младите химици от Гимназията по електронни и химични технологии. В съседство ученици и учители от същата гимназия въвеждаха в интересния свят на информационните и комуникационните технологии.

В залите на Центъра за работа с деца също беше пълно с желаещи да научат нещо ново.

В ателие „Майсторани” децата и техните родители можеха да рисуват, да изпекат в специална пещ изработени от тях глинени предмети, а за най-търпеливите и най-сръчните бяха заниманията с грънчарското колело. Младежкият парламент пък организира уъркшоп по гражданство.

В читалище „Съгласие” отвори врати ателие за класически танци. „Да влезем в обувките на детето” беше мотото на центъра, който представи образователния модел по програма  „Стъпка по стъпка”. Интерес предизвика уъркшопа „Опитай да говориш езика на другите”, който въвеждаше в азбуката на толерантността. В ателието за чуждоезиково обучение се включиха и младежи от Саксония, които в момента се обучават в Българо-германския център за професионално обучение.

А ученици от ДФСГ „Интелект” бяха отворили ателие, в което даваха ценни финансови съвети.

Във фестивала се включиха и от Областния информационен център с урок за Европа.

Фестивалният ден завърши с обща проява в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие” под мотото „Сцената учи”.

Всички добри практики, представени по време на фестивала, ще бъдат публикувани в онлайн сборник, а натрупаните предложения, идеи и опит ще бъдат приложени в политиките в областта на ученето през целия живот.

За Антоанета Костова

Прочетете също:

Плевенчани се поклониха пред подвига на Апостола (снимки)

145 години от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски отбелязаха  днес плевенчани пред паметника ...

Един коментар

  1. къде се намира българо-германския център в град плевен