Начало / Образование / Гости от Литва посрещнаха в Езиковата гимназия

Гости от Литва посрещнаха в Езиковата гимназия

езикова гимназия - гости Литва

20 деца на възраст от 14 до 16 години и четирима ръководители от Литва посрещнаха днес в Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен. Посещението е част от двустранния езиков проект „Активна гражданска позиция”, по който двете страни си партнират от септември 2012 г.

С тази визита на литовските партньори приключват проектните дейности.

гости литва

Литовските гости днес бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол. Ритуалът започна с приветствие на директора на гимназията Юри Тодоров, който отбеляза, че визитата на литовските партньори в нашия град започва точно на Еньовден, когато отбелязваме деня на слънцето. Той пожела ползотворни дни и незабравими преживявания на гостите и техните домакини. Преди кратката фолклорна програма – поздрав към гостите от Литва, прозвучаха химните на двете държава. После учениците и техните ръководители бяха поканени да разгледат сградата на Езиковата гимназия. Усмихнато момиче в народна носия лисна менче с вода на прага, за да носи късмет и здраве на техните нови приятели.

езикова гимназия гости

Идеята  на проекта „Активна гражданска позиция” е да се  стимулира изучаването на всички европейски езици, особено на непопулярните, каквито са българския и литовския, обясни Марияна Крачунова, автор и ръководител на проекта. С  посредничеството на английския и руския участниците от българска страна са учили литовски, а литовските деца – български. Миналата година плевенски деца бяха на посещение в Литва, сега са домакини на литовските деца.

езикова гимназия плевен фолклорна група

В продължение на две седмици те ще имат езикови занимания в клас и практически уроци в реална обстановка. През първата седмица часовете ще се провеждат сутрин в Езиковата гимназия от двама учители по литовски и двама по български език. Заниманията са организирани по нестандартен, неформален начин, със забавни елементи, за да научат децата готови фрази, които ще са им полезни в ежедневното общуване, обясни Крачунова. Под формата на скечове учениците ще разиграват диалози, които след това ще използват на практика. Разделени на групи,  децата ще посетят Историческия музей, Панорамата, Кайлъка, Скобелевия парк – опознавайки града те ще упражнят научените диалози и после ще ги пресъздадат в писмен вид. В събота в Еpиковата гимназия ще има парти. Тогава всеки ще представи какво е свършил през седмицата, ще разкаже за вечерите в приемното семейство. Най-важната част от това парти разбира се ще са танците – българските народни и тези на Литва.

През втората седмица, заедно с плевенските си домакини, литовските деца и техните ръководители заминават на езиков лагер в Созопол.

литва плевен

гости литва плевенезикова гимпания плевен гости

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...